суббота, 5 мая 2012 г.



Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena- monument istoric şi arhitectural
Ansamblu de o rară frumuseţe arhitecturală, izvor al înţelepciunii, turn neclintit al creştinătăţii, loc mereu chemător de alinare a sufletului creştin, catedrala a fost şi rămâne o carte de vizită a municipiului Bălţi.
A fost ridicată între anii 1924 – 1934, fiind rodul creaţiei a doi arhitecţi: Adrian Gabrilescu, autorul proiectului şi al lui Andrei Ivanov, arhitectul municipal, care a dus la bun sfârşit construcţia catedralei. Este o strălucită realizare în  stil neoromânesc, cu  o  bogată  decoraţie  plastică  cu  detalii   din  arhitectura brâncovenească, planul însă este comun bisericilor împământenite în timpul administraţiei ruseşti, dar depăşindu-le cu mult  în parametrii dimensionali. Constă dintr-un naos pătrat cu patru piloni de tipul cruce greacă înscrisă, cu o absidă circulară amplă la vest şi cu braţul de vest alungit, destinat clopotniţei, la care s-a renunţat în procesul edificării, impresionând prin virtuozitatea compoziţiei volumetrice bazate clădirii. Aspectul exterior al catedralei, graţie unei soluţii ingenioase de interpretare spaţială, dă impresia unui, plan trilobat, format de semicalotele aşezate asupra navelor laterale şi a apsidei altarului, alipite postamentului turlei, obişnuită arhitecturii Ţării Româneşti. Ţinuta pregnant artistică a edificiului este susţinută de motivul arcadelor cu coloane joase, folosit cu dărnicie la pridvoarele intrării, la turlă, ferestre şi foişor. În axa intrării, la o depărtare de câţiva metri, a fost ridicat un foişor numit „baptisteriu" (arhitect V. Voiţehovschi), împodobit cu detalii din arsenalul decorativ al catedralei.
Din luna octombrie 1934 o data cu finisarea construcţiei catedralei preotul Anton Luţcan, concepute un imn al noului locaş.
Veniţi, creştini, cu însufleţire

 În faţa noului altar

Şi-adînc prinos de mulţumire
Aduceţi Domnului în dar.
Sub ’nalte bolţi de catedrală
Pe Domnul sfînt îl lăudaţi
Şi-a cititorilor osteneală
În veci să binecuvîntaţi
 Strămoşii au avut cu toţii
Un nume mare de creştin.
Vom preamări şi noi, nepoţii,
Pe Dumnezeu în veci. Amin. 

În interiorul catedralei, care impresionează prin dimensiuni, pot asista la slujbe peste 1 000 de credincioşi. Pictura în frescă a catedralei a fost efectuată în mai multe etape, respectându-se stilul clasic bizantin, utilizat și în cazul bisericilor grecești de la Sf. Munte Athos. E de remarcat că pictura din catedrala bălțeană este realizată în tonuri mai luminoase. 
Iluminarea catedralei este electrică, dar, pe lângă becurile din frumoasele 
candelabre, mai sunt și cele ascunse adânc în cornișe, asigurând, aprinse, o senzație de feerie.


Google.md

Комментариев нет:

Отправить комментарий